Beretta M9/92-KWA/ASG

Beretta M9/92-KWA/ASGBeretta M9/92-KWA/ASG

Το Μ9/92 της εταιρίας Beretta είναι ένα ημιαυτόματο πιστόλι μονής/διπλής δράσης.

Το 1980 το Υπουργείο Άμυνα των Η.Π.Α. αποφάσισε να αντικαταστήσει το Μ1911Α1 που μέχρι τότε αποτελούσε το κύριο πιστόλι των ενόπλων δυνάμεών.

Η εταιρία Beretta κέρδισε τον διαγωνισμό που ακολούθησε, με το πιστόλι Μ9. Αρχικά παραγγέλθηκαν 321.260 πιστόλια Μ9 με αξία 77.3 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. Το Μ9 εισήλθε στην ενεργό δράση επίσημα το 1990. Κατά τα πρώτα χρόνια χρήσης του υπήρξαν ορισμένα περιστατικά στα οποία ο ολισθήρας του όπλου έσπασε κατά την διάρκεια βολής και τραυμάτισε ελαφρά τους χρήστες του. Αιτία αυτής της καταστροφικής αστοχίας βρέθηκε ότι ήταν τα φυσίγγια που χρησιμοποιούσε ο στρατός των Η.Π.Α., τα οποία παρήγαγαν πολύ υψηλή πίεση κατά την διάρκεια της βολής. Ωστόσο, η Beretta έκανε τις απαραίτητες τροποποιήσεις έτσι ώστε τα ενισχυθεί η αντοχή του ολισθήρα. Σήμερα το Μ9 αποτελεί το κύριο πιστόλι που χρησιμοποιεί ο στρατός και η πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α. Το σώμα πεζοναυτών των Η.Π.Α. χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση του Μ9, το Μ9Α1 που διαθέτει ράγα Picatinny η οποία μπορεί να δεχθεί διάφορα βοηθήματα σκόπευσης (όπως φακούς και laser). To 2009 κατά την διάρκεια της έκθεσης SHOT η Beretta ανακοίνωσε την υπογραφή νέου συμβολαίου με τις ένοπλες δυνάμεις των Η.Π.Α. για 450.000 Μ9 και Μ9Α1, αξίας 220 εκατομμυρίων δολαρίων.

Beretta M9/92-KWA/ASGKWA/ASG M9 Professional Training Pistol (PTP). 

Το αεροβόλο πιστόλι Μ9 της KWA αντιγράφει με ικανοποιητική ακρίβεια τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά και τον μηχανισμό λειτουργίας του Μ9 της Beretta. Το πιστόλι χωρίζεται σε δύο μέρη. Το επάνω μέρος αποτελείται από τον ολισθήρα (1), το επανατατικό ελατήριο με τον κυλινδρικό του φορέα, την κάννη (2), τα σκοπευτικά και τον μοχλό ασφάλειας (3). Όλα τα στοιχεία αυτής της περιοχής είναι μεταλλικά εκτός από την κάννη και τον μοχλό ασφαλείας τα οποία είναι κατασκευασμένα από πολυμερές καλής ποιότητας. Ο μοχλός ασφαλείας αφοπλίζει την σφύρα όπως γίνεται και στο πρωτότυπο Μ9 Beretta.

Ό κορμός του όπλου (4) αποτελείται από τον μοχλό αποσυναρμολόγησης (5), τον μοχλό απελευθέρωσης του κλείστρου (6), το σύστημα σκανδάλης (7), τον διακόπτη απόρριψης του γεμιστήρα (8) την χειρολαβή (9) και την σφύρα. Η χειρολαβή καλύπτεται από δύο καλύμματα τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό πολυμερές. Η σκανδάλη, οι μοχλοί απελευθέρωσης του κλείστρου και αποσυναρμολόγησης και η σφύρα είναι μεταλλικές. Ο υπόλοιπος κορμός είναι κατασκευασμένος από πλαστικό πολυμερές καλής ποιότητας.

Ο γεμιστήρας του πιστολιού (10) είναι μεταλλικός.

 

Beretta M9/92-KWA/ASGΤο M9 PTP λειτουργεί με μηχανισμό οπισθοδρόμησης. Μόλις τοποθετηθεί ο γεμιστήρας στο όπλο, μετακινούμε τον ολισθήρα προς τα πίσω, οπλίζοντας την σφύρα. Καθώς ο ολισθήρας επιστρέφει μπροστά, με την βοήθεια του επανατατικού ελατηρίου, τοποθετεί ένα ΒΒ στην κάννη. Το όπλο είναι έτοιμο να εκτοξεύσει το πλαστικό βλήμα σε διαμόρφωση μονής δράσης (single action, δείτε σημειώσεις για επεξήγηση του όρου). Το πάτημα της σκανδάλης απελευθερώνει την σφύρα που χτυπάει τον επικρουστήρα οδηγώντας στην απελευθέρωση αερίου. Ένα μέρος του αέριου σπρώχνει το πλαστικο βλήμα έξω από την κάνη και το υπόλοιπο μετακινεί τον ολισθήρα προς τα πίσω οπλίζοντας ξανά το πιστόλι. Σε περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε το βλήμα στην κάννη χωρίς να οπλίσουμε την σφύρα (διαμόρφωση διπλής δράσης- double action) τραβάμε τον ολισθήρα προς τα πίσω και αφού επιστρέψει μπροστά, αφοπλίζουμε την σφύρα κατεβάζοντας τον μοχλό ασφαλείας. Εδώ απαιτείται προσοχή διότι το πλαστικό βλήμα βρίσκεται μέσα στην κάνη, οπότε δεν μετακινούμε τον ολισθήρα ξανά και αν σταματήσουμε το παιχνίδι φροντίζουμε ώστε να αδειάσουμε την κάννη.

Το Μ9 της KWA χρησιμοποιεί ως προωθητικό φυσικό αέριο, κάτι που το καθιστά ευαίσθητο στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Σε μεγάλες θερμοκρασίες η πρώτη εκτόνωση ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Με κάθε επακόλουθη εκτόνωση παρατηρείται μείωση της θερμοκρασίας του αερίου (αν πιάσετε τον γεμιστήρα μετά από 10-15 συνεχόμενες βολές θα διαπιστώσετε ότι έχει κρυώσει σημαντικά). Αυτό το γεγονός οδηγεί σε μείωση της ισχύος του όπλου αν οι βολές γίνονται συνεχόμενα χωρίς διαλείμματα και συχνά απαιτείται η όπλιση με το χέρι.

Το συγκεκριμένο πιστόλι (όπως και το πρωτότυπο) είναι αρκετά πολύπλοκο στην λειτουργία του (σε σχέση με άλλα όπλα όπως τα Glock) γεγονός που μειώνει την τακτική του ευελιξία.

 

Σημειώσεις:

Μηχανισμός μονής δράσης: Στα όπλα μονής δράσης το πάτημα της σκανδάλης απελευθερώνει την σφύρα ή τον επικρουστήρα πυροδοτώντας το όπλο. Κάθε επακόλουθη πυροδότηση οπλίζει αυτόματα την σφύρα με αποτέλεσμα το τράβηγμα της σκανδάλης να την απελευθερώνει κατευθείαν.

Μηχανισμός διπλής δράσης: Στα όπλα με μηχανισμό διπλής δράσης το τράβηγμα της σκανδάλης οπλίζει πρώτα την σφύρα και στην συνέχεια την απελευθερώνει. Στο Μ9 της Beretta και της KWA η όπλιση της σφύρας απαιτεί σημαντική δύναμη κατά το τράβηγμα της σκανδάλης.

Μηχανισμός μονής/διπλής δράσης: Τα όπλα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία λειτουργούν και με τους δυο τρόπους. Το Μ9 της KWA είναι μονής/διπλής δράσης.

 Beretta M9/92-KWA/ASG

  • Hopup: Ρυθμιζόμενο Adjustable Hop Up
  • Βάρος: 840 grams
  • Μήκος: 216 mm
  • Μήκος κάνης: 110 mm
  • Ταχύτητα εξόδου: 96(315) m/s (fps)
  • Χωρητικότητα γεμιστήρα: 24 rounds
  • Ενέργεια: 0,9 Joule
  • Εταιρία: ASG / KWA

 

Πηγές

http://en.wikipedia.org/wiki/M9_pistol

 

Report to the Chairman, Committee on Government Operations, House of Representatives, Procurement-Quality and Safety Problems With the Beretta M9 Handgun, September 1988.